F1 varžybos, Hungaroringas

F1 žiūriu nuo tada kai jas kokiais ~1994 pradėjo transliuoti per LRT kanalą. Prieš covid’ą jau su kolegom planavom, kad važiuosim į Barseloną, į F1 bandymus, bet atsitiko covid, o galiausiai buvo paskelbta, kad šiais metais į bandymus Barselonoj nebus įleidžiami žiūrovai. Todėl 2020 gruodžio mėn. tiesiai iš Hungaroring puslapio (gpticketshop.hu) perku GOLD 1 bilietus, kas vėliau pasirodo yra tiesiai prieš pirmą stato poziciją ir apdovanojimų pakilą.

Šitas tekstas bus labiau apie techninę kelionės pusę.


kamštis Lenkijoje

Keliavom su automobiliu (Mazda CX-30) visa šeima (du suaugę ir šešiametė). Į F1 varžybas aš važiavau vienas, šeima liko po miestą vaikštinėti. Maršrutą išvažiuojant susidėliojau tik į priekį:
Kaunas, Lietuva – Lodz, Lenkija 560km
Lodz, Lenkija – Trenčín, Slovakia 450km
Trenčín, Slovakia – Budapeštas, Vengrija 330km

Vieną nakvynę galima būtų ir atmesti, bet su vaiku ir taip jau buvo daugoka. Plius nereikėjo niekur skubėti, stojom kaikuriose lankytinose vietose.


Trenčín pilis, Slovakia

0 diena

Ketvirtadienis, atvykstam į Budapeštą. Gyvensim centre, vietos kur pastatyti mašinai nėra.. šiaip ne taip randam skersgatvio skersgatvyje. Vaizdelis baisus aplinkui, bet daugiau nėra kur statyt.


Budapeštas, Vengrija

Parkavimas mokamas 8-18 val. Mergaitė priėmime nesigaudo nieko apie parkingą, kaip sumokėti ir t.t. einu į kambarį, jungiuosi prie WIFI ir aiškinuosi. Išsiaiškinu. Visas miestas yra sudalintas į zonas, kaip pvz Kaune raudonoji, geltonoji, mėlynoji ir t.t. tai ten zonos yra skaitinės, pvz ten kur mes palikom mašiną 3086.
Dar vienas niuansas, toje vietoje kur mes palikom mašiną, max stovėjimo laikas yra 4val. (!!!) bet pasirodo išvažiuoti nereikia, reikia tik kas 4val. pratęsti parkingą.
Išbandžiau kelias programėles (nes mokėjimo aparatų nemačiau, jų gal net ir nėra) ir randu ta kuri veikia – [Parkl] https://play.google.com/store/apps/details?id=net.parkl.androidclient
Programėlė automatiškai kas 4val. pratęsia mokėjimą (jei tai pažymėta nustatymuose).

Antras dienos klausimas – viešasis transportas. Bet čia viskas labai paprasta, siunčiam [BudapestGO] https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.webvalto.bkkfutar yra bilietai 24val, 72val, savaitei, mėnesiui ir panašiai. Tad už ~12€ perku bilietą savaitei ir galiu judėti su bet kokiu viešu transportu miesto ribose. Kol buvau išbandžiau tramvajų, metro ir traukinį.

1 diena

Penktadienis. Labai karšta diena. F1 treniruočiu diena ir puiki proga išsiaiškinti kaip nuvažiuoti į trasą. Rezultate du sustojimai su tramvajum, trys su metro ~20 min su traukiniu ir dar 15min su autobusu kuris veža iki pat trasos vartų.
Jau metro sutinku du lietuvius, tada važiuojam jau tryse. Traukinyje sutinkam dar tris, jau važiuojam šešiese. Pasiklysti nelabai įmanoma nes VISUR pilna žmonių (daugiausiai su RedBull atributiką), tiesiog reikia eiti su srautu.

Taigi, pirmos dienos atradimas. Pasirodo neužtenka savaitinio bilieto nuvykt į trasą, nes reikia bilieto “prailgintojo” (extension) kuris kainuoja ~0.50€ ir kurį galima nusipirkti tik fiziškai!!!! Žmonių eilės kosminės, bet mus tikrintojai kažkaip praleidžia. Tad sėkmingai grūdamės į traukinį. Lauke koks ~30C, traukinyje visiška pirtis. Išlipus iš traukinio laukia autobusai pažymėti F1 užrašais. Autobusai sukasi vienas paskui kitą, tad ilgai laukti nereikia, atvykstu į trasą. Įeinant į trasą patikrina kuprinę (taip jau labai atmestinai). Aš jau viduje. Žmonių daug, viskas nauja, vaikštinėju žiūrinėju. Pirmą kartą išgirstu F1.. susipažįstu su šalia sėdinčiais. Super.

Važiuoju namo. Prie autobuso eilė ~5min, autobusai vėl sukasi vienas paskui kitą. Atsirandu prie traukinio. Ir va dabar jau be to bilieto “pratesėjo” nepraslystu, varo visus į eilę pirkti bilieto už 0.50€, o pirkimo procesas be proto lėtas. Visi labai pikti. Dėl to praleidžiu du traukinius. Jau matau atvažiuoja ir trečias. Staiga priekyje žmogus iš UK nusiperka 10vnt bilietų, atsisuka ir visiems stovintiems šalia padalina po vieną. Gaunu dovanų ta nelemtą bilietuką ir kaip tik spėju į atvažiuojantį traukinį.

Atvažiavęs į miestą pas kontrolierius (ten tokių daug prie metro stočių buvo) išsiaiškinu kaip čia su tuo bilietuku, eilių nėra prie kasų, tad visom dienom į priekį nusiperku tų bilietukų “pratesėjų”.

2 diena

Šeštadienis. Trasoje LABAI lija. Šalta. Vėl praktiškai toje pačioje vietoje metro sutinku lietuvius. Šį kartą visus reikiamus bilietus turiu. Kas kur kaip jau žinau, tad su logistika viskas einasi puikiai. Tik atvykus į trasą pila lietus. Visi po vakar dienos karščių maksimaliai lengvai apsirengę (tarp jų ir aš). Nors turiu “ploščių” nuo lietaus, bet kojos permirko kiaurai. Atvėso iki ~17C. Trasoje iš F1 store perku už nenormaliai brangiai vienos komandos jumper’į kuris labai gelbėja. Jei ne jis tai turbūt kitą dieną jau būčiau slogavęs.

Važiuoti namo prie autobuso eilėj jau reikėjo laukti ne ~5min, o ~30min.

3 diena

Sekmadienis. Į trasą iš miesto pajudam apie 9:30 jau dviese. Stotyje laukia du traukiniai, vienas jau sausakimšas, į kitą dar galima įlipti. Prie trasos vėl žmonių labai daug. Tad planas buvo dar pamatyti F2 race, bet realiai į trasa patekom jau jiems važiuojant paskutinius ratus. Pamatom visus pre race paradus, himno giedojimą. Pasiruošimus startui kurie vyksta visiškai prieš akis.

Varžybas stebėjo 130 000 žmonių. Po varžybų visi pakilo iš tribūnų. Žmonių kiekis be protinis. Eilė iki autobuso kilometrinė (tiesiogine to žodžio prasme). Nusprendžiam eiti pėsti iki traukinio, kas pasirodo geras sprendimas, nes realiai visas automobilių eismas stovėjo.

Pėsčiomis aplenkėm visus automobilius, taksi. Nematėm nė vieno autobuso, nes visas eismas stovėjo. Blogai buvo tai, kad su mumis ėjo dar turbūt keli šimtai, o gal tūkstančiai žmonių ir traukinių stotyje buvo be šansų patekti į traukinį. Kol vienas iš nuvažiuojančio traukinio riktelėjo, kad “sėskit į traukinį važiuojantį į priešingą pusę”. Taip ir padarėm, nuvažiavom į priešingą pusę iki maršruto galo, o paskui traukiniui pastovėjus ~10min jis jau pajudėjo mums reikiama kryptimi. Sprendimas pasiteisino 100% nes privažiavus stotį į kurią vežė autobusai iš trasos, ten laukė be protinis kiekis žmonių. Kur visi norintys netilpo į traukinius.

Traukinyje kartu važiavo jaunimas iš UK, kurie gyvai surengė vagone “koncertą”. Nuotaika traukinyje MAX.

4 diena

Pirmadienis. Mieste jau nesimato nė vieno su F1 atributika. Budapešto realiai taip ir nepamačiau. Susikraunam lagaminus ir pajudam link Slovakijos į Tatrus.


Išvažiuojant iš Budapešto, Vengrija

Atgal maršruto nebuvau sudėliojęs. Buvau tik nusižiūrėjęs vieną vietą Tatruose, tad užsirezervuojam kambarį ir lekiam į Tatrus.


Popradské pleso, Slovakia

Budapest, Vengrija – Štrbské Pleso, Slovakia 400km (nakvojam dvi naktis)
Štrbské Pleso, Slovakia – Kraków, Lenkija 160km
Kraków, Lenkija – Kaunas, Lietuva 710km

Gavosi ~2600km su vidutimėn 5.7L/100km sąnaudom.

Honda Accord atbulinės eigos kamera

Šis aprašymas tinka Honda Accord 7gen gamintam nuo 2006 metų. Nuo 2006 (Facelift) modeliui buvo pakeistas navigacijos (DVD) blokas. Šis atnaujintas blokas jau turi 7 kontaktų jungtį prie kurios ir galima pajungti kamerą.

Visa salono plastikų ardymo eiga kažkiek aprašyta čia

Magnetolos išiminėti nereikia, taip pat ir dangčio virš jos. Tikslas yra išimti DVD įrenginį esantį po navigacijos ekranu.

Prieš montuojant bet kurią kamerą, reikia prisijungti prie DVD/navigacijos įrenginio. Kad tai padaryt patogiai, aš pilnai išsiėmiau visą modulį. Aparato nugaroje yra septinių kontaktų žalia jungtis.

Kontaktai iš kairės:
1 – nejungiam
2 – minusas (kabeliuko iš kameros šarvas)
3 – nenaudojam
4 – nenaudojam
5 – video signalas (vidinė gysla iš kameros)
6 – 7 užtrumpinam

Spėju, kad nenaudojami kontaktai, greičiausiai gali būt garso įvestis.

Aišku tokios jungties aš neturiu, bet turiu iš senų kompiuterio korpusų pasilikęs USB, power, led laidukus kurie labai puikiai tiko šioje vietoje.

Netgi trumpiklis (jumperis) jau buvo padarytas 🙂

Gale prilitavau femail tulpę. Po ranka papuolė pati pigiausia kokia tik turbūt gali būt, gaila kitos ir neturėjau.

Pati kamera atkeliavo iš Aliexpress’o per 5-6 savaites. Kainavo 8.07€

Laidą iš priekio vedžiau keleivio puse. Prasivedė patogiai, nereikėjo atlupti nė vienos plastikinės dalies, kabeliukas plonas, todėl visur palindo be didesnių problemų.

Prieš gręžiojant ir vedant iki pat bagažinės, patikrinau ar tikrai viskas veikia.

Maitinimą pasijungiau nuo atbulinės eigos lemputės. Nelabai norėjau pjauti laido įzoliacijos ar išviso jį karpyti, todėl prie kameros maitinimo laidelio prilitavau storesnius laido galus. Gavosi tokios lyg dvi adatos (nuotraukos nepadariau). Aptraukiau termo izoliacija ir galus sukiškau į lemputės jungtį. Viską sutvirtinau dirželiu. Laikosi tikrai labai stipriai ir įlenda labai standžiai, tad tarnaus manau ilgai. Tikrai labai nenorėjau karpyti originalaus laido.

Toliau matuojam, žymim, gręžiam, tvirtinam.

Kaip viskas sumontuota, statau konteinerius ir testuojam 🙂

Tos linijos ekrane yra piešiamos pačios kameros ir savaime suprantama jos nesisukinėja sukinėjant vairą. Bet šiokios tokios naudos jos vis dėlto turi. Pagal spalva maždaug galima spręsti atstumą. Mintyse jas reiktu suprojektuoti ant kelio ir tolimiausia žalios linijos vieta yra maždaug ~1 metras. Geltonos linijos paskutinė sekcija, kur linija eina kampu, ties ta vieta iki kliuties ~50 cm. Raudonos spalvos kampas, yra maždaug ten kur prasideda kablys.

Beje labai nustebau, kad į vaizdą telpa ir kablys. Kas yra labai geras orientyras.

Dabar galima sustoti ir taip 🙂

Galutinis rezultatas

Honda Accord bluetooth instaliacija

Jau pora mėnesiu vairuoju, pilnas pavadinimas: Honda Accord 2.4L 2006 gen7 Facelift Executive CL9 automatas, juodas sedanas. Esu labai patenkintas šiuo automobiliu. Nuo 2006 metų buvo gaminamas atnaujintas, taip vadinamas, Facelift’intas modelis. Be grotelių, žibintų, navigacijos, sėdynių (keleivio tapo elektra valdoma), veidrodėlių ir t.t. atnaujinimų buvo ir bluetooth įdiegimas. Bėda tame, kad jis skirtas tik kalbėjimui telefonu, o tam aš turiu ir esu labai patenkintas Jabra Cruiser2 (jau nebegaminamas). Bet šiais technologijų ir interneto laikais būtų visai smagu groti muziką tiesiai iš telefono atminties, spotify, youtube ar panašiai, kaip beje galima daryti automobiliuose pagamintuose per pastaruosius, turbūt, penkis metus. USB/SD interfeiso pas Accord’ą taip pat nėra.

Pasigooglinus radau bent keleta “priedelių” kurių pagalba buvo galima prie gamyklinės magnetolos pajungti išorinį šaltinį. Apsistojau ties Yatour. Paieškojęs radau, kad šiuos ir panašius daigtus pardavinėja http://www.audiomedia.lt. Pagalvojau, kad bus ir greičiau ir jei netyčia kas nutiktu su garantija bus paprasčiau, jei pirksiu iš lietuviško puslapio, tuo labiau, kad kaina daugiau mažiau panaši.

Pas mane yra sumontuota Premium Sound System su 6 disku keitikliu ir navigacija. Bet jei neklystu šis mano užsakytas priedelis tinka magnetolai ir su paprasta audio sistema (be navigacijos). Jei kas pirksit pasidomėkit, neesu garantuotas.

Video kurie padėjo salono/panelės ardymo klausimu:
USB Audio car kit install for Android/Iphone – Honda Accord
How to Remove Radio / CD Changer from 2007 Honda Accord for Repair
Honda accord VII navi instalacja zmieniarki yatour
Yatour YT-M06 Honda Accord 04′ PSS + Navi

Įrankiai reikalingi visam darbui:
Lopetėlė (foto žemiau nuotraukose) salono plastmasėm “atkabinti”. Net nepradėkit darbo jei tokios neturit.
Kryžminis atsuktuvas
10mm galvutė. Kilpinis raktas čia netiks, nebus priėjimo

Viską pradedam ardyti nuo apačios, nuo pavarų svirties. Ir einam po vieną detalę į viršų. Pati magnetola (jei su navigacija kaip pas mane) pritvirtinta trim varžtais viršuje, dviem apačioje giliai ir dviem apačioje, priekyje iškarto už vėjelio valdymo mygtukų. Pastarųjų varžtu galvutės žiūri į variklio pusę.

Išimam magnetolą, nugaroje randame baltą jungti (laidas tiks tik į ją), sujungiam visus laidus, įjungiam degimą ir išbandom ar viskas veikia. Surenkam atgal ir nepamirštam visko prisukti!!! Nes vėl lupti tas plastmases bent man tai labai skaudu, o tai daryt teko, nes ne viską prisukau iš pirmo karto 🙂

Atsargiai reikia elgtis su DVD (navigacijos) grotuvu, jo šonuose yra laikikliai su aštrokais kraštais kurie braižo plastiką. Aš truputi pabraižiau ten kur nereikia 🙁

Kad nereiktų jungti degimo norint pastumti svirtį (automato), vienoje nuotraukoje pažymėjau, virš P raidės, kairiau yra kamštukas, kurį išėmus su atsuktuvu, rakteliu nuspaudus ten esančia svirtelę, pavaras galima perjungti ir neįjungus degimo. O kaip visi laidai atjunginėti, tai gal taip ir saugiau.

Taip pat atjungiau gamyklinį Bluetooth modulį, nes jis labai mėgsta sugesti ir to pasekoje labai iškraudinėja akumuliatorių. Jis yra po viršutiniu dangteliu virš magnetolos. Juoda dėžutė su rožiniu lipduku. Nuotraukos žemiau. Taip pat kažkiek matosi ir nuotraukose viršuje.

CarPC. Programinė įranga.

Pagaliau šiaip netaip prisiverčiau aprašyti kompiuterio programinės įrangos dalį. Vėliau manau aprašysiu ir visą aparatūrinę dali.

Nuo pat linux naudojimo pradžios visada dirbau su Slackware, daugiau kaip prieš metus perėjau prie ArchLinux. Mano supratimu ji labai panaši į Slackware plius papildomai turi paketu manager’į ir labai patogų būdą paketams kurti. Todėl į šį kompiuterį buvo įdiega ArchLinux.

[mazda@mazda ~]$ uname -a
Linux mazda 2.6.26-ARCH #1 SMP PREEMPT Tue Sep 9 10:15:21 UTC 2008 i686 Intel(R) Celeron(R) CPU 215 @ 1.33GHz GenuineIntel GNU/Linux

Pats branduolys ir visos kitos programos dabar jau gali pasirodyti senokos, nes visa tai buvo instaliuota 2008m. vasara. Buvo viskas sukonfiguruota ir tikrai dabar nenoriu atnaujinti ir sulaukti krūvos problemų. O jų tikrai būtų bent jau dėl xorg’o, nes 2008m. gruodi ArchLinux kūrėjai nusprendė xorg’ą sukompiliuoti su hotplugin, dėl to įvairūs įrenginiai aptinkami “karštu” būdų, kas man nepatinka.

Rašant šį aprašymą dėl mpc klaidos atnaujinau branduolį ir dar kaikurias bibliotekas (bet pasirodo tai buvo pačio mpc klaida). Taigi dabar branduolys yra:

[mazda@mazda ~]$ uname -a
Linux mazda 2.6.28-ARCH #1 SMP PREEMPT Sun Feb 22 11:03:50 UTC 2009 i686 Intel(R) Celeron(R) CPU 215 @ 1.33GHz GenuineIntel GNU/Linux

Bylų sistema ext3. Kas pasirodo yra nelabai gerai. Visuose kompiuteriuose aš darau reiserFS, bet pagalvojau, kad čia padarysiu, kaip visi normalūs žmonės, o finale gavosi nelabai gerai. Visas reikalas tame, kad žemėlapiai (google maps) saugomi mažytėm dalelėm (tiles) to pasekoje jie užima apie 2Gb ir tai sudaro apie 3mln. PNG bylų, kurių dydis 10kB-23kB ribose. To pasekoje baigėsi inodai (nežinau kaip lietuviškai, angliškas terminas Inodes). Teko ištrinti Open Street Maps dalis (tiles), manau vistiek jei naudosiu žemėlapius tai tik Google Maps.

Grafinė aplinką pasirinkau Matchbox (http://matchbox-project.org/). Tiesa ji sena, o ypač mano naudojama pirma versija, bet ji daro tai ką reikia tai man pilnai tinka. Pradžioje buvo bandymų naudoti WindowMaker (http://www.windowmaker.info/), XFce (http://www.xfce.org/) ir netgi Gnome (http://www.gnome.org/), bet džiaugiuosi, kad atėjau į protą 🙂

Didžiulis Matchbox aplinkos pliusas, kad ji jau pritaikyta mažiems ekranams. Paleidus betkokią programą ji automatiškai padidinama per visą ekraną. Programos gali būti dvejuose būsenose: paleista (automatiškai ji per visą ekraną), išjungta (jos nėra). Jokių minimize, restore ar panašiai. Paleidus programą viršuje atsiranda mažitė juostelė, su kampe esančiu X’u (programai užverti). Man jis buvo nereikalingas, todėl paredagavau Matchbox’o temą ir padariau, kad ta juostelė būtų 1px pločio. Taigi dabar turime paleista betkokią programą kuri išsiplėčia per visą ekraną.

Nors kiek patogiasniam kompiuterio naudojamui reikalingos kelios funkcijos kaip, programos paleidimas, išjungimas. Tam aš panaudojau Matchbox panel. Panelių galima turėti keturias (kairėje, dešinėje, viršuje ar apačioje). Nusprendžiau naudoti dvi paneles dešinėje kurioje sudėsiu programu leistukus ir kairėje kur sudėsiu audio grotuvo valdymą. Paneles “paleidžiu” iš .xinitrc:

matchbox-panel --size 48 --orientation east --no-menu &
matchbox-panel --size 48 --orientation west --no-menu --id 2 &

Pačios panelės konfiguruojamos bylomis ~/.matchbox/mbdock.session ir antrai panelei ~/.matchbox/mbdock.session.2 Jos turinys atrodo maždaug taip:

mb-applet-launcher -l /home/mazda/tema/openterm.png mb-applet-xterm-wrapper.sh
mb-applet-launcher -l /home/mazda/tema/file-manager.png Thunar
mb-applet-launcher -l /home/mazda/tema/go-back.png mb-prev.sh
mb-applet-launcher -l /home/mazda/tema/go-forward.png mb-next.sh
mbinputmgr
mb-applet-launcher -l /home/mazda/tema/locale.png viking.sh
mb-applet-launcher -l /home/mazda/tema/space.png echo
mb-applet-launcher -l /home/mazda/tema/zoom-in.png viking_zoomin.sh
mb-applet-launcher -l /home/mazda/tema/zoom-out.png viking_zoomout.sh
	
mb-applet-launcher -l /home/mazda/tema/close.png wmctrl -c :ACTIVE:

Manau čia viskas labai paprasta ir intuityviai suprantama:
mb-applet-launcher -l /adresas/iki/piktogramos/paveiksliuko /adresas/iki/programos

Taigi, dabar jau galime užkrauti grafinę aplinką, kurioje turėsime dvi paneles su mygtukais. O kas bus jei pakeisiu dvi programas? Kaip man reikės tarp jų persijungti? Kaip jas reikės išjungti? Tam aš panaudojau wmctrl (http://tripie.sweb.cz/utils/wmctrl/) įrankį. Jis gali įvairia imanipuliuoti langais, juos uždaryti, sumažinti perjungti, pasiūsti kokią nors klavišų kombinaciją ar panašiai.

Aukščiau esančioje Matchbox panel konfiguracinėje byloje matosi du skriptukai mb-prev.sh ir mb-next.sh.

mb-prev.sh

#!/bin/sh
matchbox-remote -prev

mb-next.sh

#!/bin/sh
matchbox-remote -next

To pasekoje, vykdant šiuos skriptukus langai persijunginėja lyg spaudinėtumem alt+tab. Vienas langus “suka” į priekį, kitas atgal. Taigi dabar jau galime tarp paleistų programų ir persijunginėti.

Programų išjungimui skirta paskutinė Matchbox panel konfiguracijos eilutė, kurioje vykdoma komanda (nesuprantu kodėl aš nepadariau skriptuko pvz: mb-close.sh):

wmctrl -c :ACTIVE:

Ši komanda išjungia aktyvų langą.
Taigi dabar jau galima paleisti programas, tarp jų persijunginėti ir norimas išjungti 😉

Kad ekranėlis taip neskleistu šviesos, suradau juoda GTK2 temą darklooks.
Uždėjau juodą darbastalio foną:

Audio grotuvui panaudojau mpd (http://mpd.wikia.com/wiki/Music_Player_Daemon_Wiki) grotuvą, kuris veikia kaip serveris. Kairėje pusėje esantys audio valdymo mygtukai vykdo atitinkamas mpc (http://mpd.wikia.com/wiki/Client:Mpc) komandas. Mpc tai konsolinis mpd klientas, kurio pagalba labai lengva valdyti mpd grotuvą. Pvz:

mpc stop - sustabdyti grojimą
mpc play - pradėti groti
mpc prev - persijungti prie sekančios dainos

Grafinei aplinkai pasirinkau grotuvą Sonata (http://sonata.berlios.de/), bet jį naudoti labai sunku, ypač su touchscreen monitoriumi dėl smulkių eilučių ir kas man labiausiai nepatinka, kad jį paleidus jo žymeklis visada stovi ties grojaraščio pradžia, kas labai nepatogiu. Taippat grotuve nėra jokios funkcijos peršokti į šiuo metu grojamą dainą. Išbandžiau da keleta panašių grotuvų, visi jie turi šias bėdas, todėl nusprendžiau parašyti… savo. Panaudojau Lazarus (http://www.lazarus.freepascal.org/) su kuriuo parašiau paprasta ir aišku GUI. Grotuvo valdymas vyksta per ankščiau paminėtas mpc komandas. Dabar grojaraščio šriftas didelis ir įskaitomas. PAdariau didelius klavišus grojaraščio perstumimui, ir du papildomi mygtukai, vienas iš jų pradeda groti pažymėtą dainą (nes su touchscreen labai nepatogu doubleclick’inti), o antrasis skirtas peršokti į dabar grojančia dainą. Tai labai patogu, kai kurnors “nukeliauju” grojaraščiu ir noriu staigiai gryžti prie dabar gorjančio kūrinio. Kita netyčia išėjusi, beje labai naudinga funkcija, kad visas grojaraštis yra sunumeruotas. Dabar užtenka atsiminti tik “vežančių” dainų numeriukus, jį surinkus su klaviatūra ar distanciniu iškarto peršokama ties juo. Kolkas nėra paieškos pagal danos pavadinimą, bet manau pasistengsiu ir pašalinsiu šį trūkumą.
Grotuvas atrodo taip:

Video medžiagai peržiūrėti panaudojau gnome-mplayer (http://code.google.com/p/gnome-mplayer/). Pačius video pasiekti taip pat labai lengva, užtenka ekrano dešinėje pasirinkti Thunar piktogramą, o pačiam Thunar’e kairėje įdėjau shortcut’ą į video katalogą.

Navigacijai planavau naudoti Viking gps (http://sourceforge.net/projects/viking/), papildomai dar įsirašiau TangoGPS (http://www.tangogps.org/). Bet šios programos naudoja bitmap tipo žemėlapius ir realiai gali rodyti tik vietą kurioje aš esu. Viking gps skirta labiau gps trasom (tracks) tvarkyti, nei naviguoti.
Sugalvojau, kad reikia pabandyti kokia nors Winows’inę programą. Ir man pavyko paleisti iGo 2008 (http://www.navngo.com/pages/global/eng/igo_8_description). Programa buvo pritaikyta veikti su 800×480 raiškos ekranais. Dar galima internete rasti skin’ų kitoms raiškoms, bet dauguma jų yra pritaikytos visokiems mažų rezoliucijų ekranams.
Mano ekrano darbinė vieta yra 700×600 todėl sėdau vieną vakarą ir persirašiau visas xml bylas šiai raiškai. Viskas puikiai veikia.
Tiesa, norint kad programa matytu GPS imtuvą pirmiausia reikia išjungti gpsd (gaila, bet dabar jokia kita linux programa negalės naudotis gps) ir sukurti simboline nuorodą į GPS serial jungti:

cd /home/mazda/.wine/dosdevices/
ln -s /dev/ttyUSB0 com9

Dabar navigacijos programai užtenka nurodyti, kad ji naudotu devintą com jungti.
Viskas veikia kuo puikiausiai. Garsai, įspėjimai apie posūkius, greičio viršijimą ir t.t.

Bevieliui tinkui panaudojau SMC USB adapterį (SMCWUSB-G EU). Veikia puikiai. Tinklo reikalus kompiuteryje valdo network-manager (http://projects.gnome.org/NetworkManager/).

Bluetooth jungimuisi, panaudotas senas Epox USB adapteris. Tiesa šiam reikalui nusipirkau ir naują MSI StarKey2.0v2. Pastarasis veikia gerai, bet su laisvų ranku programine įranga nesiunčia garso.
Programa atliekanti laisvų rankų įrangos darba nohands (http://nohands.sourceforge.net/). Puiki ir labai paprasta programėlė.
Telefonų poravimui yra paleistas bluetooth-applet (http://live.gnome.org/GnomeBluetooth)

Trumpai apie programinę įrangą būtu tiek 🙂
Kas liečia paratūrą ir montavimo darbus (tikiuosi pradėti jau greitu metu) aprašysiu sekančiose įrašuose.
Na o pabaigai kažkiek nuotraukų:

CarPC, carputer arba tiesiog kompiuteris automobilyje

Prisižiūrėjau įvairiausiu projektų (http://www.mp3car.com/vbulletin/show-off-your-project/) ir sugalvojau pats kažką susikonstruoti. Aišku viską galima papraščiausiai nusipirkti, bet reikalo esmė, kad viską padaryčiau pats.

Daugelis į automobilius montuoja specialiai tam skirtus ir parduodamus jau su korpusu kompiuterius, perka mixro itx ar pico itx pagrindines plokštes arba dargeriau, montuoja paprastas ATX ar mATX pagrindines plokštes. Viskas prasidėjo nuoto, kad ir man į rankas papuolė mATX pagrindinė plokštė su P4 1.8GHz procesoriumi, turėjo 384Mb RAM atminties, keletas PCI lizdų. Bet kompiuteris pakankamai didelis ir naudoja saliginai daug energijos.

Netyčia atsirado proga įsigyti micro itx plokštę. Tiesa ji buvo jau naudota, bet nupirkau ja dvigubai pigiau nei kainuoja nauja plius prie visko gavau Kingston 512Mb atminties modulį. Taigi įsigyjau Intel D201GLY pagrindinę plokštę su integruotu Celeron 1.33GHz procesorium. Kompiuteris turi 1xPCI, 6xUSB, 1xCOM, 1xLPT, 1xVGA, 1xLAN, pelės ir klaviatūros jungtis. Trumpai tariant, paprastas kompiuteris sutalpintas ant mažos plokštės.

Laikinai kompiuterį pajungiau prie paprasto Codegen maitinimo šaltinio. Automobilyje kompiuterį turėtu maitinti M2-ATX 160W Intelligent DC-DC PSU (http://store.mp3car.com/M2_ATX_160W_Intelligent_DC_DC_PSU_p/pwr-015.htm). Kietas diskas tai Hitachi 60Gb nešiojamo kompiuterio diskas. Gavau krūva patarimų dėti SSd arba CF (Compact Flash) su perėjimu į IDE diskus, bet kainos jų didelės, o pigūs dirba mažais greičiais. Kolkas paliksiu taip kaip yra, ateityje, gal kąnors ir pakeisiu.

Keletas nuotraukų:

Paskutinėje nuotraukoje palyginimas su CD dėžute.

Valdymo centras – monitorius Lilliput EBY701-NP/C/T. 7″, plačiaekranis su lietimui jautriu paviršium monitorius:

Manau iškarto kyla klausimas, kas per programinė įranga. Ataskymas – Linux. Archlinux su 2.6.26 branduoliu, X.Org X Server 1.4.2, grafinė aplinka matchbox, šone matoma matchbox-panel. GTK2 tema – Darklooks, HightContrast piktogramų tema. Tiesiog jos gražiai atrodo ir dera su juoda spalva, visos yra juodai baltos, todėl į ekraną malonu žiūrėti. Juoda spalva pasirinkta, kad tamsiu paros metu būtų galima saugiai vairuoti (šviesios temos pakankamai smarkiai šviečia).

Ekrane nėra tasklist’o, todėl tarp programų reikia vaikščioti pasinaudojant dviem rodyklėmis panelėje (tikiuosi kituose žinutėse aprašysiu visą programinę įrangą ir konfiguracija).
Piktogramos žiūrint išviržaus:
* terminalas. Kiekvienas linux vartotojas žino kam jis ir kokia galią turi.
* thunar. Patogu ir greita naršyti po katalogus.
* rodyklė atgal, persijunti į prieštai buvusį langą.
* rodyklė į priekį, persijunti į sekantį langą. Jei langų daugiau nėra, tai jos nieko ir nedaro.
* onscreen keyboard. Virtuali klaviatūra ant ekrano.
* rhythmbox. Muzikos grotuvas. Patogus, aiškus, greitas, automatiškai atnaujina grojaraščius (nereikia jokių Add->Directory ar panašiai)
* viking GPS. Navigacijos programa. Tiesa ji kurimo stadijoje, bet naudoti jau tikrai galima.
* iksas. Išjungią aktyvų langą. Padaryta todėl, kad lango viršuje esantis iksiukas labai mažas ir sunkiai sugraibomas.

Dar keletas nuotraukų. Palyginimas su tapačia CD dėžute, onscreenkeyboard, grotuvas, navigacija, video, terminalas, terminalas su klaviatūra ir ekranėlio distancinis valdymas:

Šiai dienai veikia (žinoma viskas ant stalo):
* kompiuteris pilnai užsikrauna ir funkcionuoja
* galima pilnai vaikščioti po kompiuterio diskus, redaguoti bylas ir viską daryti su pirštu (arba spec. pieštuku) baksnojant ekraną.
* audio dalis galima sakyti veikia 99%
* video dalis (naudojamas mplayer) taipogi puikiai veikia ir rodo praktiškai visus video formatus (beveik patempia HD vaizda)
* navigacija. Maršrutus reikia susidaryti ant kito kompiuterio kuriame yra internetas arba pastarajį prijungti prie interneto.

Kas dar neveikia:
* bluetooth. Viskas suinstliuota ir techniškai veikia, tik riekia sukonfiguruoti, kad automatiškai priimtu duomenis iš mobilaus telefono. Planuose padaryti taip, kad per BT telefonas dalintu internetą. Interneto reiktu maršruto sudarymui. Tam pakanka visiškai lėto ryšio, nes perduodama labai nedaug duomenų.
* Laisvų rankų įranga per BT. Pradedu atsisakyti šio sumanimo ir konstruoti paprasta laisvų rankų įrangą naudojant laidus.
* Veikia Cepstral (http://cepstral.com/) Text To Speech varikliukas. Puslapyje galima pabandyti balsus. Kalba tikrai gerai. Žinoma produktas mokamas. Planas sujunti su navigacijos programa, kad ji galėtu pranešti apie pasikeitimus kelyje.
* Wifi korta. Po truputi pradedu atsikratyti šios minties.
* Komandų perdavimas balsu. Dalinai tai jau veikia, bet… reikia pakankamai laužyti liežuvį. Komandos paprastos, play, stop. galima vardinti abecelės raides, kurias programa perduoda lyg paspaudimus klaviatūra.
* Automobilio log’ai. T.y. kiek laiko, kokie atstumai, kada, kur, kokiais greičiais ir t.t.. judėjo automobilis.

Na ir pabaigai trumpas video su demonstracija kaip viskas veikia: http://dinux.gpf-se.com/galerija/mx-3/car_pc1.avi Žinoma su šiuo kompiuteriu aš niekur neskubu. Viską reikia padaryti iki galo (nors kąnors gyvenime reikia padaryti iki galo 🙂 ) viska atidirbti ir tada jau montuoti.

Vėl Mazda

Dar vienas savaitgalis kuičiantis prie mašinos. Šį karta atraminės amortizatoriaus gumos keitimas, bamperio paskutiniai štrichai ir oro filtro keitimas.

Su amortizatoriaus atrama vaizdelis buvo jau nekoks. Guma buvo nutrūkus visiškai, todėl pakėlus auto amortizatorius išeidavo iš savo vietos ir ratas laikydavosi tik ant apačioje esančių traukių. Makalavosi į visas keturias puses. Aišku mašinai esant nepakeltai, viskas tvarkoje. Ratas standžiai laikėsi savo vietoje.

Vaizdas kol mašina nepakelta, pakėlus ir pakėlus iš apačios:

Atrodė, kad automobilio pakaba bus kažkas nesuvokiamo ir sunkaus, bet pasirodo ten viskas paprasta ir dažniausiai aišku iškarto pažiūrėjus. Atsukau du varštus, atkabinau stabdžių žarnelę ir išsiimė visas amortizatorius su lėkštėmis ir spyruoklę tarpjų. Su spyruoklės suspaudėjai suspaudžiam spyruoklę, atsukame viršuje esantį varžtą kuris laiko atramą, uždedame naują atramą užsukame varžtą, viską kišame atgal į vietą ir… tvarka. Nuotraukos:

Apie oro filtro keitimą nelabai ir yra ką rašyti. Atsukam du varštus, atkabinam dvi kabes, atidarom dėžę, pakeičiam filtrą, viską uždarom. Slirtumas tarp naujojo ir senojo:

Na ir paskutinis pasikrapštymas įvykęs šį savaitgalį tai buvo paskutinis štrichas galiniame bamperyje. Įdėtas galinio bamperio šoninis stikliukas. Iškarto atsirado vaizdas. Netvarkyta atrodė taip:

Na, o aptvarkyta:

Dar liko palyginti priekinį vairuotojo sparną, vairuotojo durelės kirmyti pradėjo ir priekinis bamperis apibalnotas. Gal, kadanors 🙂

Kaip gyvena Mazda?

Ačiū, neblogai 😉
Kaip žinia tai pirmasis mano automobilis, todėl viską kas man nauja sužinau tik tada kai kasnors nutinka. Pradėsim nuo to, kad visą žiemą važinėjau su tuščiu antifrizo bakeliu … taip, baisu. Bet turiu pasiteisinimą – aš to nežinojau !! 😀 Kitas išbandymas teko varikliui. “Truputuka” be tepalų važinėjau. Pažiūrėjus iš gerosios pusės, dar nebuvo neivieno fizinio kontakto su kitu kietu objektu (su mano žinia).

Pirmas nemalonus įvikis nutiko už kelių savaičių po pirkimo. Palikau automobilį kieme, ateinu išryto .. daužtas galinis keleivio sparnas.. pyktis liejosi per kraštus.. apie raštelį su atsiprašimu ir telefono numeriu galima tik pasvajoti. Juk mes tikri Lietuviai. Dabar vaizdas toks:

Į servisą dar nebuvo nuvažiavus. Viskas kas daryta, tai daryta mano rankomis. Po pirkimo labiausiai į akis/ausis krito išdužęs keleivio pusės priekinis posūkis ir kiaura gofra. Posūkis mirksėjo (dažniausiai) todėl, kas norėdavo visada matydavo, kad rodau posūkį. O va kiauros gofros dėka aiškiai girdėjosi plerpimas. Jei apsūkos pakildavo 2500rpm tai jau nelabai kas 🙂 Todėl atsiradus pirmai progai buvo pakeistas posūkis ir ta pačia progą pakeistos laidų sujungimo kaladėlės, kurios, kaip pasirodo buvo jau praktiškai supuve ir klausimas kaip ten išviso jos laikė. Dar radau ir nutrūkusių laidų.. todėl po šio mažo remonto pradėjo šviesti ir priekiniai gabaritai 😉

Iš paskutinės foto matosi, sode, iš senų pabėgių ir kelių plytų, padaryta pakyla, kurios pagalba buvo pakeista gofra. Visai užmiršau ir nenusipirkau tarpinės, todėl ją teko padaryti iš paronito. Servise keitimas turėjo kainuoti virš 100Lt:

Dar sugalvojau palangę pasikeisti, nes buvusi atrodė nelabai kaip. Galvojau darysiu visiškai naują, bet nuardžius visokius dankčius (kažkada ten buvo sudėtos kolonėlės kurios vėliau buvo išimtos, o skylės uždengtos) nusprendžiau atgaivinti senają. Darbų eiga. Trumpai: viską nuardžiau, dėjau rėmelį sustiprinimui, iš apačios dar lakštas fanieros. Dabar ji vizualiai nesiskiria nuo originalios, plius yra žymiai stipresnė (orginalioji labai trali ir pas daugeli ji yra sulūžus):

Susitvarkiau bagažidės dangtį, dabar jis visai nekrebžda, seniau važiuojant nuo betkokio auto sukrutėjimo girdėdavosi bagažinės dangčio gumų trynimosi garsas, kuris truputi iš proto varė.

Ateities planai tvarkyti tą nelemtą galinį sparna ir banperį. Priekinio bamperio keitimas. Dar manau reikėtu pakeisti variklio dangtelio tarpinę, nes truputi sunkiasi tepalas. Taippat tepalas sunkaisi dar per žone esančia tarpine.. nežinau tik kaip vadinas. Kolegos iš mx-3 klubo jau nupasakojo kaip tai padaryti, tai manau padirbėsiu ir susitvarkysiu.

Kiekvieną antradienį, 19:00 ant akropolio stogo (ketvirtas stovėjimo aikštelės aukštas) renkasi mx-3 klubo nariai, draugai, mx’ų savininkai ir jiems prijaučiantys. Susirinke pabendraujam sugalvojam nuvažiuoti kurnors šašlyką/dešrelę išsikepti ar kokią kitą pramogą. Keletas foto iš paskutinių susitikimų:

Klubo interneto svetainė: http://www.mx-3.lt/

ArchLinux navigacija

Senokai turiu nusipirkęs USB GPS imtuvėlį, bet taip rimtai dar jo ir neteko išbandyti. Čia bandysiu aprašyti kas man gavosi. O gavosi atrodo visai neblogai, taigi viskas nuo pradžių. Maniškis imtuvas:

Dauguma Holux imtuvų palaiko Linux operacinę sistemą, tvarkyklių išeities tekstus galima atsisiųsti iš gamintojo puslapio (http://www.holux.com/) tiesa jie tinka seniems 2.4.x (o gal ir dar senesniems), o branduoliams. 2.6.* (maniškis 2.6.23) nieko papildomo nereikia, veikia be jokių problemų ir be papildomų tvarkyklių.
Prijungus daviklį dmsg komanda rodo:

usb 2-2: new full speed USB device using uhci_hcd and address 3
usb 2-2: configuration #1 chosen from 1 choice
usbcore: registered new interface driver usbserial
drivers/usb/serial/usb-serial.c: USB Serial Driver core
drivers/usb/serial/usb-serial.c: USB Serial support registered for pl2303
pl2303 2-2:1.0: pl2303 converter detected
usb 2-2: pl2303 converter now attached to <strong>ttyUSB0
</strong>usbcore: registered new interface driver pl2303
drivers/usb/serial/pl2303.c: Prolific PL2303 USB to serial adaptor driver

Atkreipiam dėmesį į ttyUSB0.
Duomenis iš imtuvėlio nuskaito ir kitoms programoms dalina (jei taip galima pasakyti) gpsd (http://gpsd.berlios.de/). Programa lyg mažiukas serveris, prisijungia prie /dev/ttyUSB0 (mano atvėju) ir laukia kliento, sulaukus užklausos ji atiduoda klausėjui duomenis. Vienu metu ji gali aptarnauti bent tris programas tikrai (išbandyta), realiai manau riboja tik kompiuterio sparta. Kitu etvėju jei programos tiesiogiai naudotu /dev/ttyUSB0 vienu metu tik viena programa turėtu priėjimą prie įrenginio.

Paleidžiam gpsd:

[dinux@nabagelis ~]$ gpsd -N -n -D 2 /dev/ttyUSB0
gpsd: launching (Version 2.37)
gpsd: listening on port 2947
gpsd: Unable to start ntpshm.  gpsd must run as root.
gpsd: running with effective group ID 100
gpsd: running with effective user ID 1002
gpsd: opening GPS data source at '/dev/ttyUSB0'
gpsd: speed 9600, 8N1
gpsd: garmin_gps not active.
gpsd: gpsd_activate(1): opened GPS (4)
gpsd: speed 4800, 8N1
gpsd: ntpd_link_activate: 0
gpsd: Satellite data no good (3 of 3).

Šiuo metu esu pusrusyje, todėl imtuvas nesugaudo palydovu.
Kartu su gpsd paketu ateina programa xgps, kurią paleidus matosi kaip dabar atrodo dangus 🙂 Kiek aplinkui yra gps palydovų, kurie yra naudojami, mūsų dabartinias koordinates ir kita informaciją (tuo metu buvau namuose, ketvirtame aukšte, šalia devynaukštis, imtuvas iškištas į lauką per “fortkę”):

Dabar beliko surasti tinkamą programą navigacijai. Išbandžiau keletas jų, tai Navit, TangoGPS, bet man labiausiai patiko Viking (http://viking.sourceforge.net/).Programa žemėlapius gali imti iš Google Maps, Open Street Maps ir dar kelių šaltinių. Aš naudoju Google Maps. Kol kompiuteris prijungtas prie interneto, naršant po žemėlapį jie išsaugomi kietajam diske, todėl žiūrint žemėlapį antrą kartą toje pat vietoje, tos dalies jau nesiunčia. Tai labai gerai, jei tuo metu kompiuteris atjungtas nuo interneto. Juk nevisi dar automobiliuose turi interneto ryšį 😉 Susidarius maršrutą, galima atsiūsti žemėlapius tam sudarytam maršrutui. Todėl kelionėje visada bus reikiamos žemėlapų dalys (jei nenuklysime labai į šoną, nes ten jau žemėlapio nebus :D). Numatomą kelionę galima nusbraižyti pačiam su esančiais įrankiais programoje arba importuoti iš gpx formato. Kelionės maršrutą galima persikelti iš Google Earth programos (kml formatas) prieš tai jį konvertavus į gpx su gpsbabel (http://www.gpsbabel.org/). Pastaroji programa palaiko labai daug visokių formatų, todėl, manau, maršrutus galima persikelti išįvairiausiu imtuvų ir konvertuoti į reikemą formatą. Taip pat ,jei kompiuteris prijungtas prie interneto, maršrutą per akimirką galima importuoti iš Google Maps Directions, suvedus pradinio ir galinio taško pavadinimus. Pvz: Iš Vilnius, Į Kaunas. Viskas atrodo gerai, bet Google mums suplanuos maršrutus nuo Kauno centrinio pašto, iki Vilniaus centrinio pašto (atstumus priimta tarp miestu manuoti nuo centrinio iki centrinio pašto), Google Maps kolkas negalima ieškoti pagal gatves, kas yra labai gaila, nebent jūs gyvenate JAV, Prancūzijoje, Italijoje ar dar keletoje valstybių kurių dabar nepamenu.

Vakar važiavau į darbą, rezultatas štai toks. Kairėje matosi visas Kaunas, dešinėje, truputi pritrauktas vaizdas:

Po kelionės galima peržiūrėti šiokią tokią statistiką. Kairėje greičio grafikas, dešinėje aukščio virš jūros lygio. Paspaudus ant grafiko, žemėlapis susicentruoja į ta tašką, kuriame buvo parodytas tas greitis/aukštis:

Per keleta sekundžiu galima turėti, kad ir Paryžiaus žemėlapį:

Sekmadieniai kelionei į Vilnių jau sudarytas maršrutas nuo namų iki tiklsio Vilniuje. Tam vėlgi panaudojau Google Earth, pažymėjau namus, pažymėjau atvykimo vietą, programai uždaviau, kad tarp šių dviejų taškų suplanuotu maršrutą, eksportavau į kml, konvertavau į gpx ir atsidariau su Vikinkg:

Aparatūra su kuria viskas veikia, tai yra IBM ThinkPad T30 su Pentium4M 1.8GHz 1Gb Ram, 60Gb HDD, operacinė ArchLinux. Šią programą manau tikrai pavežtu ir silpnesnis kompiuteris.

iš delfi.lt komentarų

BMW Xenon, 2007 08 08 14:23
Smane uzknisa tie, kas aiskina, kad sviesos nereikalingos. Turbut niekad nevaret mieste ant 140, kad aiskinat tokius absurdus. Pasikabinkit ant savo supuvusiu golfu zibalines lempas, jeigu lempuciu neiperkat kaimai! Tiem kas myza del lempu, tai pasakysiu taip: paprasykit pazistamo kas turi gera masina, kad paskolintu valandai, islipkit is savo supuvusiu passatu ir golfu ir perlekit per miesta ant 140. Pamatysit kad kai issuka is kiemo koks ten pilkas surudijes fordas kibiras su isjungtom sviesom, ar koks daunas sumano apvaziuoti sulini – girdi jo trantui pakenks – tai fig tu ji pamatysi is toli.

PS: kalba netaisyta.. Nei pridursi nei atimsi..

Kas stena, bezda…

.. nevažinėja su Mazda 😀 Kad jau teisės yra, tai reikia vairuoti. Tuo labiau taip gavosi, kad savaitę teks dirbti iki 2val. nakties, o viešasis transportas savaime suprantama jau nevažiuoja. Audi, BMW, VW.. kažkaip nesinorėjo. Opelis, Renault buvo kaip galimybė, bet užsikabinau už Mazdų. Galvojau apie 323f naujesnį varijantą, o paskui labai užsikabinau už MX-3. Na taip, kėbūlo dalys brangios, bet nesiruošiu jos daužyti į kiekviena stulpelį. Taip netyčia įšėjo, kad tėvo bendradarbio pažystama kaiptik nori parduoti tokį mašiniuką. Apžiūrėjau. Truputi lenkta ten, braukta ten, posūkio stikliukas dužęs, atšvaitas pamestas… dar šis beitas. Bet dauguma kosmetiniai nesklandumai. Variklis puikiai užsiveda iš pirmojo pasukimo. Važiuojant niekas nebarška, tik bagažinės guma (gal) krebžda (manau pataisoma). Šiandiena padariau ir pirmąją kelionę į sodą.. apsikuopiau 🙂 Nors automobilį vairavo moteris, bet viduje… oj kas ten darėsi. Sakė ji, kad automobilį laikė po medžiu.. pilną lapų, sėklų, smėlio, žemių visur kur tik yra nors menkiausias tarpelis. Salone irgi panašiai.. vos ne smėlio dėžė. Taigi šiandiena truputuka apsivaliau, apsiprausiau.

Trumpai duomenys. Mazda MX-3. 1992m. Juoda. Variklis – benzinas 1.6L SOHC. Audio aparatūra.. keturios kolonėlės 🙂 Automobilis buvo skirtas JAV rinkai. Brauktas galinis ir priekinis bamperis (šonas). Dešnys posūkio stikliukas skilęs ir gabaliuko nėra. Buvo atsirėmus į kažką iš priekio. Gan smarkiai buvo sulankstytas numeris ir jo laikiklis (dabar jau sutvarkyta).

Artimiausi planai. Dvi naujos padangos, viena pora visiškai sveikos (universalios). Patvarkyti vairuotojo dureles (tai praktiškai vienintelė vieta iš lauko kuri parudijus). Sutvarkyti posūkio stikliuką ir pabraižymus. Visi remontai tik kosmetiniai, nes tepalai, dirželiai pakeisti.. visa kita dabar veikimo stadijoje, ateitis parodys kaip bus toliau.

imgp0763.jpg imgp0777.jpg imgp0783.jpg imgp0784.jpg imgp0785.jpg imgp0787.jpg imgp0788.jpg imgp0794.jpg imgp0797.jpg

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close